HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE ZADAR i KAZALIŠNA DRUŽINA GLUMCI U ZAGVOZDU

Florian Zeller

ISTINA (La Vérité)

Iva Mara LJUŠTINA, prijevod
Sanja IVIĆ, revizija prijevoda

Danko LJUŠTINA, redatelj

Miroslav ŠKORO, skladatelj
Marta CRNOBRNJA, scenografkinja
Marija ŠARIĆ BAN, kostimografkinja
Branislav ZAFRANOVIĆ, oblikovanje svjetla

Vedran MLIKOTA Miki
Mila ELEGOVIĆ Lela
Damir POLJIČAK Davor
Žana BUMBER / Hana HEGEDUŠIĆ Ana

Roko GRBIN, izvršni producent
Mišo KAMBER, inspicijent

 

Hrvatska praizvedba:
27. ožujka 2014.
Hrvatsko narodno kazalište Zadar

Florian ZELLER je uvaženi i od kritike priznati francuski pisac i dramatičar, sveučilišni profesor, novinar te dobitnik mnogih književnih nagrada među kojima valja istaknuti prestižnu Prix Interallié (2004.). Njegova djela prevođena su na mnoge jezike, a The Independent ga opisuje kao jednog od najvećih književnih talenata u Francuskoj.
Živi i radi u rodnom Parizu te pripada među najplodnije pisce mlađe generacije u svojoj zemlji. Ovo je prvi puta da se neka njegova drama postavlja na hrvatskim pozornicama.

RIJEČ REDATELJA

Treba li uvijek govoriti istinu ili je ponekad bolje poslužiti se lažima? Što je istina, a što laž? Ova dileme temeljna su pitanja vodvilja Istina Floriana Zellera. Komad je, rekli bismo ironično nazvan Istina, a u žiži zanimanja je uglavnom laž. Neodoljiva potreba za laganjem - uvijek u želji da se, navodno, izbjegne veće zlo koje može nanijeti istina. Na tim dvojbama Zeller tka šarenicu obrata koji glumcima pružaju mogućnost vrhunske igre.
Ovaj moderni urbani vodvilj, napisan u tradiciji najboljih francuskih vodvilja i na tragu vrhunskih djela Eugenea Labichea ili Georgesa Feydeaua, svojim će duhovitim obratima zasigurno oduševiti gledatelje istodobno pružajući glumcima veliko zadovoljstvo igre. Sjajno napisana lica glumcima omogućuju kreativnost u kreiranju uloga i upravo je to i razlog što sam se latio režije ovog komada. Glumačka žovijalnost, veselje, bravuroznost i umjeteonstvo naš je užitak, koji ćemo, vjerujem, podijeliti s gledateljima.
Koncepcijski sam vođen samo jednom istinom: Da se u kazalištu sve vidi,čuje i razumije nije estetsko pitanje već je to pitanje osobne pristojnosti.

S vjerom da ćemo Vas dobro zabaviti, pozdravljam Vas i želim Vam svu sreću i zdravlje!

 

Odano,
Vaš Danko Ljuština

  • Hrvatsko narodno kazalište Zadar
  • Široka ulica 8, 23 000 Zadar
  • + 385 (0)23 314-586
  • + 385 (0)23 314-590
© HNK Zadar 2014 - Sva prava pridržana