HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE ZADAR

Eugen O'Neill

DUGO PUTOVANJE U NOĆ

prijevod: Ivo Juriša
redatelj: Dražen Ferenčina
dramaturgija: Ana Prolić

scenografija: Ljerka Hribar
kostimografija: Marija Šarić-Ban
oblikovanje svjetla: Ivo Nižić
glazba: Nebojša Lakić

ULOGE : 
Davor Jureško ......JAMES TYRONE
Jasna Ančić...... MARY CAVAN  TYRONE
Alen Liverić ......JAMES TYRONE  ml, njihov stariji sin
Ivan Vukelić.......EDMUND TYRONE, njihov mlađi sin
Žana Bumber..... CATHLEEN, služavka

izrada kostima: Vernarda Stipaničev
inspicijent:  Mimi Zadarski

fotograf predstave: Željko Karavida

Premijera : 8. prosinca 2017., HNK Zadar

O autoru:
Eugene O'Neill ( 1888. – 1953.) jedan je od najznačajnijih američkih pisaca i dramatičara, dobitnik renomirane književne nagrade za pisanu riječ - Pulitzer ( 1920.,1922.1928. i  1957.) i dobitnik Nobelove Nagrade za književnost ( 1936.). Njegova najpoznatija drama,obiteljska tragedija DUGO PUTOVANJE U NOĆ (Long Day's Journey into Night,1941. Nagrada Pulitzer,1957.) pripada tzv. subverzivnoj  američkoj drami koja se tematski bavi gubitnicima i negira mit o uspjehu - American Dream ( Američki san ). Za ulogu u istoimenom filmu Katherine Hepburn je 1963. godine bila nominirana za Oscara.

O djelu:
Predstava je kronika jednoga dana u životu obitelji Tyrone. Od svitanja do sumraka pratimo roditelje, Jamesa i Mary i njihova dva sina Jamieja  i Edmunda  u njihovoj međusobnoj borbi i u borbi s demonima iz prošlosti. Dok majka poriče svoju ovisnost o morfiju, ostali članovi obitelji šute o tuberkulozi najmlađega sina. Nitko u obitelji nije sposoban suočiti se sa stvarnošću, s činjenicom da svi žive u samoobmani i neostvarenim snovima.
Autorova je želja bila da ovo remek-djelo bude objavljeno tek nakon njegove smrti. Komad je iskren prikaz autorove mladosti, provedene u sjeni majčine ovisnosti te očevog i bratovog alkoholizma. Istovremeno, ovo je djelo svjedočanstvo duboke ljubavi i suosjećanja koji vežu članove obitelji, podastirući bolan i dirljiv portret četvero ljudi koji ne mogu živjeti jedni s drugima, a ni jedni bez drugih.

O redatelju:
Dražen Ferenčina rođen je 10. 02. 1967. godine  u Zagrebu. Studirao je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu, a diplomirao je Kazališnu režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Režirao je preko sto  predstava u profesionalnim kazalištima u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini. Podjednako na scenu postavlja tekstove klasičnih (Shakespeare, Molière, Čehov, Gogolj...), kao i suvremenih, nerijetko hrvatskih, dramskih autora (Zajec, Boko, Mihanović, Matišić, Špišić...)..  Za svoje predstave dobio je niz nagrada, među kojima izdvajamo: Rektorova nagrada (Romanca o tri ljubavi, Lapsus teatar), Najbolja predstava Festivala glumca – Kokoš N. Koljade, HNK Varaždin 2004., Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju režiju i najbolju predstavu i Nagrada za najbolju predstavu i najbolju režiju na Danima satire - Brak iz računa Antona Pavloviča Čehova, Satiričkog kazališta Kerempuh (2007.) -Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju režiju, Nagrada za najbolju predstavu i najbolju režiju SLUK-a -Michelangelo Buonarroti Miroslava Krleže u produkciji Kazališta lutaka Zadar (2011.) Najbolja predstava Festivala glumca, Nagrada publike za najbolju predstavu Marulićevih dana i Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju predstavu  260 dana HNK Osijek (2015). Bio je umjetnički ravnatelj Gradskog kazališta Zorin dom u Karlovcu, a trenutno je zaposlen kao umjetnički savjetnik i redatelj u Kazalištu Virovitica. Dugo putovanje u noć je njegova peta režija u HNK Zadar.

  • Hrvatsko narodno kazalište Zadar
  • Široka ulica 8, 23 000 Zadar
  • + 385 (0)23 314-586
  • + 385 (0)23 314-590
© HNK Zadar 2014 - Sva prava pridržana