24.4. u 20:00 H NA YOUTUBE KANALU HNK ZADARU petak, 24. travnja u 20 sati na YouTube kanalu HNK Zadar pogledajte hvaljenu hit komediju HNK Zadar, BALON  Mate Matišića u režiji Zorana Mužića. Maestralna gluma, odlična režija i izvrstan tekst garancija su za odličnu kazališnu večer u Vašem domu.

Predstava je premijerno izvedena 23. ožujka 2018. godine uz sjajne reakcije publike i medija.

Na 11. Festivalu regionalnih kazališta PROLOG u Sisku 2018. godine predstava "Balon" osvojila je Nagradu publike za najbolju predstavu festivala u velikoj konkurenciji od 15 predstava iz cijele Hrvatske.

Scenografiju potpisuje John Čolak, kostimografiju Najda Bauk te glazbu Mate Matišić.

Igraju: Alen Liverić, Davor Jureško, Žana Bumber i Petra Težak

Mate Matišić svoj poliperspektivni dramski izričaj „Balon“ izrijekom imenuje kao „ ...mali kazališni eksperiment, o smislu glume...dvije priče, u dva različita žanra...s istim glumcima... isti glumci igraju više uloga koje se brzo izmjenjuju zavisno o pripovjedačevoj perspektivi...“.

Time Matišić, zabavljajući nas, svojim spisateljskim talentom dovodi u pitanje samu svrhu kazališta, percepciju kazališnih žanrova kakve ih poznajemo i njihovu upitnu mogućnost djelovanja na suvremenog gledatelja.

Usprkos skepsi u moć kazališta ili upravo zbog nje same, Matišić uspijeva pokrenuti glumačku igru, a oskudnim scenskim rekvizitarijem stvara bogatu i intenzivnu predstavljačku lepezu. Drama, komedija karaktera, komedija zabune, melodrama, pučko kazalište - žanrovi su koji se izmjenjuju u predstavi, istovremeno stvarajući koherentni kazališni događaj koji na kraju predstave stavlja gledatelja u sućutnu poziciju, kako za glavnu junakinju, tako i za kazalište samo. / Zoran Mužić, redatelj

#ostanidoma #hnkzadar