RASPRODANA PREDSTAVA "NORA-KUĆA LUTAKA" četvrtak-3.11.-HNK Zadar-20:00h

Poštovana publiko, 

u mjesec studeni ulazimo s rasprodanom predstavom NORA-KUĆA LUTAKA autora Henrika Ibsena u adaptaciji Antonele Tošić i u koprodukciji Kazališta Marina Držića Dubrovnik & GK Joza Ivakić iz Vinkovaca.
Režiju potpisuje Paolo Tišljarić. Početak predstave je u 20 sati. 

Igraju: Matea Marušić - Nora, Matija Grabić - Helmer, Marija Šegvić - Linde, Bojan Beribaka - Krogstad i Hrvoje Sebastijan - doktor Rank.

U atorskom timu su također Ana Mikulić (kostimografkinja), Žarko Dragojević (autor glazbe), Marko Mijatović (oblikovatelj rasvjete), Linda Valjalo (koreografkinja), Paola Dražić Zekić (glazbena korepetitorica / višeglasna obrada), Aljoša Rebolj (fotograf), Miran Brautović (oblikovatelj video projekcija) i Tajana Martić (jezična savjetnica).

Lutkina kuća, drama je koja od svoje praizvedbe u Kopenhagenu 21. prosinca 1879. godine ne prestaje intrigirati ni publiku ni kazališne umjetnike. Nordijski dramatičar Henrik Ibsen postigao je njome ne samo golem kazališni uspjeh već i snažno uzdrmao niz društvenih struktura što su se našle pogođene kritičkim mislima ove drame. Drama završava kada glavna protagonistica Nora, koja je dotad bila u naizgled skladnom braku s odvjetnikom Torvaldom Helmerom, napušta svoj dom da bi mogla postati osoba kakva želi biti, a ne samo lutka za igranje u rukama svog muža. Ibsen je kazalište smatrao javnom govornicom na kojoj autor izražava i bori se za svoje ideje bez obzira na moguće negativne reakcije publike koja je zarobljena u naučenim društvenim obrascima. Nora je simbol pobune, ona ne želi više nikome polagati račune, pravdati svoje postupke ili dati drugom da odlučuje umjesto nje. Želi vlastito pravo izbora i odlučivanja. 

Predstava je premijerno izvedena 7. istopada 2022. u KMD Dubrovmik uz odlične reakcije publike i medija.