Cigla

Dramska pretplata

Autor: Filip Šovagović
Režija: Krešimir Dolenčić
Dramaturgija: Dubravko Mihanović
Scenografija: Zdravka Ivandija Kirigin
Kostimografija: Marita Ćopo
Glazba: Ivan Josip Skender
Oblikovanje svjetla: Zdravko Stolnik
Oblikovanje tona: Branko Puceković
Fotograf predstave: Hrvoje Zalukar


Igraju

Filip Križan
Ranko Zidarić
Tena Nemet Brankov
Ivana Bolanča
Enes Vejzović
Ivan Grčić
Đorđe Kukuljica

Iako je tijekom godina prepoznata kao jedna od najznačajnijih i najbolnijih ratnih hrvatskih drama 90-ih i iako je mjestom radnje, duhom i specifičnim humorom smještena na zagrebačku periferiju, CIGLA nije nikada postavljena u Zagrebu. Ovaj dramski prvijenac Filipa Šovagovića praizveden je u HNK u Splitu 1998. godine, a zadarska publika imala je priliku vidjeti predstavu u travnju 1999.godine.

CIGLA je drama o raspadu sustava, obitelji i pojedinca ispisana kao svojevrsna kronologija događanja u Hrvatskoj od 1991. do 1995.

Ona je  „vremensko putovanje“ koje prijelomnu 1991. godinu koristi kao metaforu za suočavanje s teretom naslijeđa prošlosti. U vrijeme kada je napisana i praizvedena bila je jedan svježi tekst o ratu i poraću, no u godini 2019., godina 1991., koja je svima nama nekakav međaš, nešto s čime se suočavamo svaki dan, postala je gotovo kao neka metafora života; danas uzbune i mobilizacije postoje u nekom drugom obliku, danas smo pucanjem, mobilizacijama, uzbunama i ratovima opterećeni na jedan drugačiji način – izjavio je Krešimir Dolenčić na tiskovnoj konferenciji povodom premijere u Zagrebu.

Riječ je dakle o socijalno osviještenoj i društveno relevantnoj predstavi koja suvremenim kazališnim postupkom i izvrsnim glumačkim kreacijama propituje utjecaj rata na obitelj i odnose, ali govori i o stravičnim posljedicama rata, gubljenju ideala i prepuštanje letargiji što sve više postaje nazivnik stanja nacije.

Galerija

Ulaznice

Blagajna

Hrvatsko narodno kazalište Zadar
Široka ulica 8, 23000 Zadar

Tel: +385 (0)23 314 552
Mail: blagajna@hnk-zadar.hr

LJETNO RADNO VRIJEME BLAGAJNE:

Blagajna HNK Zadar od ponedjeljka do subote 11-13h
Na mjestu održavanja programa sat vremena prije početka

Online na: www.croatia-tickets.com