GOSPOĐICA JULIJA

HNK u Osijeku i GK JOZA IVAKIĆ Vinkovci

Mozaik pretplata

Autor: August Strindberg
Režija: Aida Bukvić
Dramaturgija: Marijana Fumić
Scenografija: Saša Došen
Kostimografija: Saša Došen
Glazba: Igor Valeri
Oblikovanje svjetla: Tomislav Kobia

Igraju

Matea Marušić/Vladimir Tintor i Petra B.Blašković

Gospođica Julija je drama švedskog književnika Augusta Strindberga napisana 1888. i premijerno izvedena 1906., poznata kao jedno od najznačajnijih djela Strindberovog opusa i tzv. nordijske drame, odnosno jedno od najčešće izvođenih i ekraniziranih dramskih djela u 20. stoljeću.

Radnja se događa na imanju švedskog grofa na Ivan dan 1874. godine. Protagonistica je grofova kćer koja, motivirana dosadom, ali i nastojanjem da razbije moralne i druge barijere koje stvara njezin položaj, započinje flert, a potom i ozbiljnu vezu sa Jeanom, slugom koji joj, usprkos niskom društvenom porijeklu imponira svojim poznavanjem svijeta izvan grofovskog imanja. Radnja prikazuje kako dvoje ljubavnika nastoje dominirati i manipulirati jedni drugim – Julija kao pripadnica više klase, a Jean kao muškarac – te kako će ta igra na kraju završiti s tragičnim posljedicama.

Bespoštedna, darvinistička borba na život i smrt u kojoj će se njih dvoje naći te noći otvara brojne teme tadašnje društvene problematike poput položaja žene, odnosa žena i muškaraca, izumiranja plemstva i uspona građanstva, razlika između društvenih slojeva pa sve do individualnih želja i nagona, čineći ju tako ne samo suvremenom nego i svevremenom.

Galerija

Ulaznice

Blagajna

Hrvatsko narodno kazalište Zadar
Široka ulica 8, 23000 Zadar

Tel: +385 (0)23 314 552
Mail: blagajna@hnk-zadar.hr

LJETNO RADNO VRIJEME BLAGAJNE:

Blagajna HNK Zadar od ponedjeljka do subote 11-13h
Na mjestu održavanja programa sat vremena prije početka

Online na: www.croatia-tickets.com