MIKROFIKCIJE

DRAMA PLUS

Subota23.10.2021
HNK Zadar20:30h

Autor: Régis Jauffret
Režija: Vinko Radovčić

Produkcija: Velika Drama / Premijera: HNK Zadar, 23. listopada 2021.

Redatelj i dramaturg: Vinko Radovčić / Scenograf: Luka Lang / Kostimografkinja: Anita Goreta / Odabir glazbe: Vinko Radovčić / Oblikovatelj svjetla: Frane Papić / Oblikovatelj tona: Mate Petričević / Kreativni producent: Domagoj Lindinger

Igraju: Ana Vidić, Vito Sikirić, Tomislav Šango, Sanda Pinter, Tonka Klarin, Antonio Šarić, Tonka Bušić, Matej Mitraković, Ana Antunović, Tijana Mandić, Nika Radetić, Anuška Priska Klapan, Donat Zausnigg, Ecija Tudorović, Gabrijela Šuljić, Iris Vicić, Lucija Jović, Luna Mikulec

Netko je preko noći odredio da se isprazne gledališta i naredio da se zatvore ona mjesta gdje smo živjeli, gdje smo se okupljali (svi za jedno) liječili svoje boli te slušali, u daljini, onaj posljednji skriveni mali prigušeni glasić istine. Netko je, a vi ćete mi pomoći otkriti njegov osobni identifikacijski broj i jedinstveni matični broj građana, zabranio i prekinuo sve naše snove, naše ideje i naša djela samo da bi nas zaštitio od nevidljivog neprijatelja te je u tu svrhu silovao, a zatim sa sjekirom do neprepoznatljivosti iskomadao Taliju. Mi smo u tom ratu nastradali i ostali razdvojeni, sami. U odgodi odrastanja mi smo se kriomice, isto kao i naši preci, nalazili u katakombama i nismo odustali. Borili smo se u krtičnjaku i tražili istinu, mučili smo se i bezuvjetno davali da bi jednom, a braće i sestro to je upravo došlo danas, stali ispred nevidljivog neprijatelja i napokon pronašli istinu. Sada, kada smo tu, jedni ispred drugih, vrijeme je da oživimo našu Božicu i sve ostale mrtve Bogove ovoga hrama i zaboravimo mrtvačko kazalište koje više ne postoji. Vrijeme je da se napokon susretnemo i progovorimo istinu koja nam je bila zabranjena, da skinemo zaštitne maske, da napokon otkrijemo svoja prava lica i budemo spremni da se izborimo i predamo istini na ovom višetisućljetnom odru. Dame i gospodo, vrijeme je za Mikrofikcije.

Régis Jauffret (1955. Marseille, Francuska) kod nas već prisutan prijevodima Autobiografija i Ludnice, autor je petnaestak proznih djela, a Mikrofikcije su ga promaknule među najznačajnije francuske književnike današnjice. Od romana, najzapaženiji je Univers, univers (2003., Nagrada Décembre), zbirka priča Les jeux de plage (2002.) i drama Les gouttes (1985.). Fascinantan pripovjedač i stilist, odlikuje se jedinstvenom kombinacijom preciznosti, groteske, sarkazma i elegancije. Nenadmašna je virtuoznost s kojom Jauffret niže karnevalske obrate, klinički se obrušava u zakutke ljudske psihe i euforično se razmahuje, uspijevajući održati unutrašnju napetost teksta kao i hipnotički učinak na čitatelja.

Mikrofikcije su predstava apokaliptičnih pripovjednih sprintova: kratkih urona u svijest običnih ljudi, njihovih zebnji, boli, bjesova, ushićenja, manija, delirija. U mahnitu ritmu pred očima nam defiliraju varijacije na temu svakodnevne drame postojanja, života uz sam rub ponora; nehajne koliko i okrutne skice međuljudskog nasilja i samoće, društva spektakla i pojedinačnih psihoza, razgolićenih do kosti i izvrnutih u komediju očaja.

Ulaznice

Blagajna

Hrvatsko narodno kazalište Zadar
Široka ulica 8, 23000 Zadar

Tel: +385 (0)23 314 552
Mail: blagajna@hnk-zadar.hr

LJETNO RADNO VRIJEME BLAGAJNE:

Blagajna HNK Zadar od ponedjeljka do subote 11-13h
Na mjestu održavanja programa sat vremena prije početka

Online na: www.croatia-tickets.com