Sarah Bernhardt

po motivima biografije „Sarah Bernhardt“ H. Gidel-a i drame „Sarah i vrisak languste“ J. Murrell-a i G. Wilson-a

Autor: Nina Skorup
Režija: Ivan Leo Lemo
Scenografija: John Čolak
Kostimografija: Marija Šarić Ban
Glazba: John Čolak
Fotograf predstave: Željko Karavida

Uloge

Jasna Ančić, Mirko Šatalić, Nebojša Lakić

Premijera: 25. 10. 2010.

Riječ „persona“ na starogrčkom jeziku značila je „maska“. Danas taj pojam označava osobu ili osobnost. Dakle, onaj identitet koji je smješten unutar našeg imena u predstavi života, u nekim mudrijim vremenima, smatrali smo maskom ili ulogom koju nosimo ili glumimo. Gluma bi trebala biti svjedočanstvo istine, a ne laži jer staviti na sebe personu Hamleta, Fedre ili Medeje znači uroniti u određenu priču i određene osobine, ne sa svojim ovozemaljskim identitetom, već sa svojom vječnom dušom. Sarah Bernhardt je bila velika glumica čija su specijalnost bile scene umiranja. Jer što li je život nego priprema za taj trenutak napuštanja tijela. Smrt je još uvijek tabu naše male, bučne, digitalne civilizacije,a ova predstava ponizno pokušava rekonstruirati rekapitulaciju života Sarah Bernhardt, netom prije njezine smrti, dok diktira svoje memoare. Priče o životima samo - spoznatih ljudi mogu biti pomoć i utjeha pred našim svakodnevnim strahovima od nepoznatog.

Ivan Leo Lemo

                          

Drama „Sarah Bernhardt“ osim što je biografska priča velike svjetske glumice 19. i 20.st., istovremeno je i introspektivna i duboko intimna priča žene koja postoji i živi i danas kao arhetip. To je univerzalna priča o strahu od nevoljenosti, o strahu da niste dostojni ljubavi, o strahu da ćete biti zanemareni, odbačeni ili uništeni. To je svevremena priča o pretjeranoj ljubavi koja je poseban sindrom misli, osjećaja i ponašanja. To je emocionalno-duhovna priča o osvještavanju životnog nesvjesnog ponavljanja i proživljavanja značajnih iskustava djetinjstva. To je vječna ljudska priča o pružanju takozvane ljubavi da bi se ljubav vratila i o tome gdje je i što je zapravo ljubav. Sarah kroz svoju osobnu povijest u ovoj drami otkriva svoju duboku potrebu za superiornošću, patnjom i muškim principom, dok istovremeno spoznaje svoju iskonsku prirodu bića i žene. Lišena svih derivata straha u sebi samoj, u bezuvjetnoj ljubavi, na pragu nekog drugog života, na pragu smrti.

Nina Skoru

Galerija

Ulaznice

Blagajna

Hrvatsko narodno kazalište Zadar
Široka ulica 8, 23000 Zadar

Tel: +385 (0)23 314 552
Mail: blagajna@hnk-zadar.hr

LJETNO RADNO VRIJEME BLAGAJNE:

Blagajna HNK Zadar od ponedjeljka do subote 11-13h
Na mjestu održavanja programa sat vremena prije početka

Online na: www.eventim.hr
Prodajna mjesta Eventima u Zadru: Tisak Media Supernova Zadar, Combo music shop Zadar, Exclusive Change mjenjačnice i Petrol pumpe.