Tramvaj zvan žudnja

Dramska pretplata

Autor: Tennessee Williams
Režija: Valentina Turcu
Prijevod: Ivo Juriša
Dramaturgija: Valentina Turcu
Scenografija: Marko Japelj
Kostimografija: Alan Hranitelj
Oblikovanje svjetla: Aleksandar Čavlek
Oblikovanje tona: Gorazd Vever

Autorica glazbenog koncepta: Valentina Turcu
Autor videa: Matjaž Mrak

Igraju

Hana Hegedušić
Ivica Pucar
Dora Fišter
Ivan Glowatzky
Filip Eldan
Bernard Tomić
Katarina Arbanas
Nikša Eldan

Jedno od najinteresantnijih dramskih naslova 20. stoljeća, Tramvaj zvan žudnja nije samo Williamsov najveći književno-kazališni uspjeh koji je još veću popularnost  stekao istoimenim filmom Elije Kazana s Vivien Leigh i Marlonom Brandom u glavnim ulogama, već je on svevremena drama u kojoj se i danas svi lako prepoznajemo. To je ujedno i  njegova najizvođenija drama na svjetskim pozornicama, ne samo kao dramska predstava, već i kao istoimeni balet i opera. Naša priznata balerina, koreografkinja i redateljica, Valentina Turcu, potpuno osuvremenjuje južnjački američki ugođaj kakav je u originalnoj drami i radnju smješta u današnje vrijeme u suvremeno namješteni stan bez duše, s problemima kao što su grubijanstvo, nasilje, sirovi seks, opijanje, droga i sl. Tu se može imati sve što je potrebno modernom čovjeku ali nažalost, ne i sloboda!

Neuroza našeg doba, osobito strah od stvarnosti života koji je posljedica depresije i frustracije življenja, krhkost žena i agresivnost muškaraca, nerazumijevanje i neprihvaćanje različitosti, latentna i potisnuta homoseksualnost i općenito društvena nestabilnost i nezadovoljstvo životom, opća je značajka  Williamsovog dramskog opusa što je ujedno i naša stvarnost.

Danas, u 21. stoljeću, nakon raznih deklaracija o ljudskim pravima, o ravnopravnosti spolova, poslije poststrukturalizma i postmodernizma, postidealizma, feminizma i teorije queera, otvorenih granica, multikulturalizma, dostupnosti svijeta preko interneta, slobode u svim oblicima: vjerske, nacionalne, političke, determinirane krupnim kapitalom … još uvijek za slobodom – žudimo.

Ulaznice

Blagajna

Hrvatsko narodno kazalište Zadar
Široka ulica 8, 23000 Zadar

Tel: +385 (0)23 314 552
Mail: blagajna@hnk-zadar.hr

LJETNO RADNO VRIJEME BLAGAJNE:

Blagajna HNK Zadar od ponedjeljka do subote 11-13h
Na mjestu održavanja programa sat vremena prije početka

Online na: www.croatia-tickets.com