Velike diktatorice

Prema Robertu Davidu MacDonaldu

Autor: Robert David MacDonald
Režija: Jasna Ančić
Adaptacija: Jasna Ančić
Scenografija: John Čolak
Kostimografija: Marija Šarić Ban
Glazba: Nebojša Lakić
Oblikovanje svjetla: Branislav Zafranović
Inspicijent: Vinko Radovčić
Fotograf predstave: Željko Karavida

 

Uloge

Eva Braun: Žana Bumber
Clara Petacci: Petra Težak
Vojnik: Anica Kovačević
Djevojčice: Nika Zekić, Roza Končurat

Premijera: 30. 6. 2011.

Robert David MacDonald (1929.-2004.) je škotski pisac, prevoditelj i kazališni redatelj. Režirao je pedeset produkcija uključujući uspješnice „De Sade Shadow“, „Chinchilla“, „Summit Conference“, „A Waste of Time“, „Don Juan“, „Britannicus i Cheri“. Preveo je više od sedamdeset predstava i opera s deset različitih jezika kao što su: „Aida“, „Figaro“, „The Human Voice“, „The Balcony“, „Faust I i II“, „Heda Gabler“... Njegova adaptacija Rata i mira igrana je dvije sezone na Broadwayu i dobitnica je Emmy nagrade. Također je adaptirao tekst Thomasa Manna Smrt u Veneciji koja je polučila veliki uspjeh u Engleskoj, Europi i Americi. U svom uvodu drame Summit napisao je: „Ravnodušnost prema zlu od svih nas čini pomagače. Jer, manična želja za dominacijom i zločinom mora u konačnici pronaći i kazniti krivca“. Trideset i četiri godine nakon što je „Summit“ napisan, tema igre je podjednako zanimljiva i svježa kao kad je i prvi put 1977. izvedena u Građanskom kazalištu Glasgow. Jer, povijest nezaustavljivo postavlja pitanja i tek ponekad daje odgovore.

Kroz večerašnju Svečanost vodič je Savjest. Kroz nju se vremenom mijenja kostim, dekor, konvencija i ritual, ali ona uvijek izražava intimnost pojedinca i društva vezanih nezaustavljivim povijesnim tijekom. Ipak, ni Umjetnost kao ni Savjest ne može mijenjati svijet. Tri visoke žene ove začudne humorne drame koračaju kroz nju želeći od nje uteći, ali ona u njima raste kao demon koji ih svemoćno vodi u kraj. I kad se u čovjeku sudare te vječne sile dobra i zla, kad se ukrste i vrisnu, posljedice su strašne! I groteskne. Ova lica su dostojna svoje sudbine. To gore po njih! Ako u njima ne prepoznamo ni djelić svog senzibiliteta, to bolje po nas! Pakao, to su drugi, ali i mi sami, jer mi smo i drugi! Jer nas vlastita ravnodušnost čini pomagačima zla! Kad izađemo odavde iza nas se neće spustiti zastor, jer se zastor nikad ne spušta iza povijesnosti. Pred vratima smo gdje će se tek početi ostvarivati Čovjek.

Jasna Ančić

Galerija

Ulaznice

Blagajna

Hrvatsko narodno kazalište Zadar
Široka ulica 8, 23000 Zadar

Tel: +385 (0)23 314 552
Mail: blagajna@hnk-zadar.hr

LJETNO RADNO VRIJEME BLAGAJNE:

Blagajna HNK Zadar od ponedjeljka do subote 11-13h
Na mjestu održavanja programa sat vremena prije početka

Online na: www.eventim.hr
Prodajna mjesta Eventima u Zadru: Tisak Media Supernova Zadar, Combo music shop Zadar, Exclusive Change mjenjačnice i Petrol pumpe.