10. srpnja / lapidarij Narodnog muzeja / 21:30h

Na 26. Zadarskom kazališnom ljetu u petak, 10. srpnja u lapidariju Narodnog muzeja Zadar s početkom u 21.30 sati pogledajte hvaljenu predstavu HNK Zadar, BALON Mate Matišića u režiji Zorana Mužića. Scenografiju potpisuje John Čolak, glazbu Mate Matišić, a kostimografiju Najda Bauk. Igraju: Alen Liverić, Davor Jureško, Žana Bumber i Petra Težak.


Predstava je premijerno izvedena 23. ožujka 2018. godine uz sjajne reakcije publike i medija. Na 11. Festivalu regionalnih kazališta PROLOG u Sisku 2018. godine predstava je osvojila Nagradu publike za najbolju predstavu festivala.

Mate Matišić svoj poliperspektivni dramski izričaj „Balon“ izrijekom imenuje kao „ ...mali kazališni eksperiment, o smislu glume...dvije priče, u dva različita žanra...s istim glumcima... isti glumci igraju više uloga koje se brzo izmjenjuju zavisno o pripovjedačevoj perspektivi...“.

Time Matišić, zabavljajući nas, svojim spisateljskim talentom dovodi u pitanje samu svrhu kazališta, percepciju kazališnih žanrova kakve ih poznajemo i njihovu upitnu mogućnost djelovanja na suvremenog gledatelja.

Usprkos skepsi u moć kazališta ili upravo zbog nje same, Matišić uspijeva pokrenuti glumačku igru, a oskudnim scenskim rekvizitarijem stvara bogatu i intenzivnu predstavljačku lepezu. Drama, komedija karaktera, komedija zabune, melodrama, pučko kazalište - žanrovi su koji se izmjenjuju u predstavi, istovremeno stvarajući koherentni kazališni događaj koji na kraju predstave stavlja gledatelja u sućutnu poziciju, kako za glavnu junakinju, tako i za kazalište samo. / Zoran Mužić, redatelj

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=AoifnVUX4CI

Cijena ulaznice iznosi 60,00 kuna. Ulaznice su dostupne na sustavu Croatia Tickets https://www.croatia-tickets.com/hr/event/26-zadarsko-kazalisno-ljeto-balon-10-07-21-30 i na blagajni HNK Zadar od 11 do 13 sati te sat vremena prije početka predstave u lapidariju Narodnog muzeja.

Kupnjom ulaznice za programe 26. Zadarskog kazališnog ljeta ostvarujete pravo na 50% popusta na ulaznicu u Muzeju antičkog stakla i 20% popusta na suvenire iz ponude muzeja.