Upoznajte Roberta Kurbašu!

Novi projekt Kava s glumcima s ciljem približavanja kazališta mladima nastavlja se u utorak 4. veljače u HNK Zadar. Ugostit ćemo Roberta Kurbašu koji će u 12 sati za zadarske srednjoškolce i studente Sveučilišta u Zadru izvesti monodramu Ispit savjesti, prema prozi Tina Ujevića. Radi se o autorskom projektu glumca Roberta Kurbaše, koji uz to što se pojavljuje na sceni, potpisuje scensku prilagodbu i režiju. Kralježnica predstave je istoimeni esej Tina Ujevića oko kojega je Kurbaša vješto isprepleo druge Ujevićeve prozne tekstove pa se na sceni, u obraćanju samome sebi, ali istodobno i publici, dotiče svevremenih tema, tema bliskih i suvremenom čovjeku. Kurbaša postavlja pitanja, ona ista koja je postavljao i Ujević – o moralu, religiji, odnosu žene i muškarca, prijateljstvu, iluzijama i stvarnosti, tražeći odgovore na izazove vlastite savjesti. Ova je predstava borba sa samim sobom, dijalog s vlastitom savješću - ispit savjesti koji glumca, ali i gledatalja vodi do katarze. Jer teme kojih se dotiču Ujević i Kurbaša svevremenske su pa predstava tjera na razmišljanje, preispitivanje vlastitog bitka, smisla i pravih vrijednosti.

Iz kritike:

"Njegova nastojanja da Ujevića "izvuče" iz ustaljenih književnih okvira i pokaže da su njegova razmišljanja danas aktualnija nego ikada prije, svakako zaslužuju riječi hvale." (Glas Istre)

"Robert Kurbaša, držeći se tog Tinovog citata, poput njegovog tajnika prenosi publici Ujevićeve rečenice te tako baš zbog ležernosti i suspregnutog glumačkog izraza uspostavlja s gledateljem svojevrstan dijalog, ostavljajući mu vremena da razmisli o kazanom i s time uspostavi vlastiti odnos."(Kulisa.hr)

U 13 sati slijedi kava s Robertom Kurbašom!

Moderatori su: Jadranka Svaguša, dramski producent

Damir Sikirić, profesor hrvatskog jezika

Ella Karaban, članica Odbora za društvena i kulturna događanja Sveučilišta u Zadru

Ulaznice su od petka, 31. siječnja u prodaji na blagajni HNK Zadar. Cijena ulaznice za učenike i studente iznosi 30,00 kuna, a za ostalu publiku cijena ulaznice iznosi 40,00 kuna.