17.srpnja /lapidarij Narodnog muzeja/ 21:30h

U petak, 17. srpnja u lapidariju Narodnog muzeja s početkom u 21:30h ne propustite pogledati predstavu Beatrice Kurbel i Mirne Rustemović, VAŽNIJE POLOVICE u koprodukciji Teatra MAŠINA IGRE i &TD TEATRA i u režiji Paole Slavice.

U predstavi igraju Paula Slavica i Judita Franković Brdar.

Važnije polovice su rezultat isprekidano-kontinuiranog rada u kojem su se Beatrica i Mirna nalazile srijedom, spajajući ugodno s korisnim – uz druženje, bilježeći crtice iz svojih života kroz prozne fragmente i osobnu prepisku u inboxu. Dodajući fikciji navedene dokumentarističke elemente, izgradili su dva ženska lika – dvije pripadnice ove širokoobuhvatne generacije koju tumače višestruko nagrađivana hrvatska glumica Judita Franković Brdar uz mladu i talentiranu zadarska glumicu Paolu Slavicu ( zadarskoj publici poznata po ulozi Pavice u jednoj od najizvođenijih predstava HNK Zadar – Vlaho Stulli, Stoše od Foše iliti Kate Kapuralica u režiji Dražena Ferenčine, 2010. ) kojoj je ovo ujedno i prva režija kazališne predstave. Mjesto radnje su naravno prirodna staništa svih nas – kafići, i to srijedama, na polovici tjedna.

Što danas znači ona poznata fraza naših roditelja “kada smo mi imali trideset, u naše vrijeme mi smo…”? Gdje se skriva recept za sigurnu egzistenciju u moru honorarnih i poslova na određeno? Kako sretno ili barem bezbolnije živjeti čak dvije stvarnosti: fizičku i virtualnu? Što je uspjeh, a što preživljavanje? Koje ljubavne veze imaju potencijal za nešto ozbiljnije od par mjeseci ili godina ležernog nalaženja? Kada i da li uopće imati djecu, obitelj i išta stalnije u toj cijeloj đungli (ne)mogućnosti?

Jesmo li hrabriji i uporniji od nekih prijašnjih generacija ili smo samo razmaženi i izgubljeni?

Odgovore na pitanja potražite u ovoj zanimljivoj predstavi!

“Jako mi je drago da unatoč svim okolnostima koje su nas zatekle, u najneizvjesnijom sezoni dosad, dovodimo "Važnije polovice" u moj rodni Zadar u kojem je i započeo moj kazališni put.Predstava je to koja na intiman način postavlja pitanja koja su danas možda aktualnija nego pri nastajanju same predstave - Gdje se skriva recept za sigurnu egzistenciju u moru honorarnih i poslova na određeno? Kako sretno ili barem bezbolnije živjeti čak dvije stvarnosti: fizičku i virtualnu? Dakle preispituje upravo taj trenutak neizvjesnosti u kojem smo se svi zatekli, o nemogućnosti donošenja odluka i planiranju "sigurne" budućnosti. Predstava je nastala u koprodukciji moje umjetničke organizacije Teatar Mašina igre i Teatra ITD u Zagrebu, a rezultat je dugog i intenzivnog autorskog rada dviju mladih autorica Beatrice Kurbel i Mirne Rustemović koje su svoje intimne prepiske pretočile u pravu poludokumentarističku žensku duo dramu obraćajući se upravo generaciji milenijalsa. Predstava je premijerno izvedena u listopadu 2019.godine , a svakodnevicu dviju prijateljica koje naizgled vode vrlo oprečne živote- karijera i majčinstvo, uporno pokušavajući dohvatiti onu polovicu koja im nedostaje- na scenu vam donosimo sjajna Judita Franković Brdar i ja. Pozivam prije svega sve drage Zadranke, ali i Zadrane da 17.07. u 21.30. uživaju s nama u pravoj slatko -gorkoj ali ipak feel good predstavi , na otvorenom prostoru u Lapidariju Narodnog muzeja.”- Paola Slavica