Istina (La Vérité)

Autor: Florian Zeller
Režija: Danko Ljuština
Prijevod: Iva Mara Ljuština
Scenografija: Marta Crnobrnja
Kostimografija: Marija Šarić Ban
Glazba: Miroslav Škoro
Oblikovanje svjetla: Branislav Zafranović
Inspicijent: Mišo Kamber
Fotograf predstave: Željko Karavida

revizija prijevoda: Sanja Ivić
izvršni producent:
Roko Grbin


Uloge

Vedran Mlikota: Miki
Mila Elegović: Lela
Damir Poljičak: Davor
Žana Bumber / Hana Hegedušić: Ana

Premijera: 27. 3. 2014.

Florian ZELLER je uvaženi i od kritike priznati francuski pisac i dramatičar, sveučilišni profesor, novinar te dobitnik mnogih književnih nagrada među kojima valja istaknuti prestižnu Prix Interallié (2004.). Njegova djela prevođena su na mnoge jezike, a The Independent ga opisuje kao jednog od najvećih književnih talenata u Francuskoj.
Živi i radi u rodnom Parizu te pripada među najplodnije pisce mlađe generacije u svojoj zemlji. Ovo je prvi puta da se neka njegova drama postavlja na hrvatskim pozornicama.

RIJEČ REDATELJA

Treba li uvijek govoriti istinu ili je ponekad bolje poslužiti se lažima? Što je istina, a što laž? Ova dileme temeljna su pitanja vodvilja Istina Floriana Zellera. Komad je, rekli bismo ironično nazvan Istina, a u žiži zanimanja je uglavnom laž. Neodoljiva potreba za laganjem - uvijek u želji da se, navodno, izbjegne veće zlo koje može nanijeti istina. Na tim dvojbama Zeller tka šarenicu obrata koji glumcima pružaju mogućnost vrhunske igre.
Ovaj moderni urbani vodvilj, napisan u tradiciji najboljih francuskih vodvilja i na tragu vrhunskih djela Eugenea Labichea ili Georgesa Feydeaua, svojim će duhovitim obratima zasigurno oduševiti gledatelje istodobno pružajući glumcima veliko zadovoljstvo igre. Sjajno napisana lica glumcima omogućuju kreativnost u kreiranju uloga i upravo je to i razlog što sam se latio režije ovog komada. Glumačka žovijalnost, veselje, bravuroznost i umjeteonstvo naš je užitak, koji ćemo, vjerujem, podijeliti s gledateljima.
Koncepcijski sam vođen samo jednom istinom: Da se u kazalištu sve vidi,čuje i razumije nije estetsko pitanje već je to pitanje osobne pristojnosti.

Danko Ljuština

Galerija

Ulaznice

Blagajna

Hrvatsko narodno kazalište Zadar
Široka ulica 8, 23000 Zadar

Tel: +385 (0)23 314 552
Mail: blagajna@hnk-zadar.hr

LJETNO RADNO VRIJEME BLAGAJNE:

Blagajna HNK Zadar od ponedjeljka do subote 11-13h
Na mjestu održavanja programa sat vremena prije početka

Online na: www.eventim.hr
Prodajna mjesta Eventima u Zadru: Tisak Media Supernova Zadar, Combo music shop Zadar, Exclusive Change mjenjačnice i Petrol pumpe.