LOLITA

HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE ZADAR

Premijerna pretplata

Studentska pretplata

Autor: Vladimir Nabokov
Režija: Vinko Radovčić

Premijera: 2024.

Vladimir Nobokov ( 1899., Saint Petersburg, Rusija ), rusko-američki književnik, romanopisac, pjesnik, prevoditelj i književni publicist bio je kozmopolitski ruski emigrant koji je izvrsnim poznavanjem nekoliko jezika, erudicijom i kontroverznom prozom postao jednim od najpoznatijih i najcjenjenijih književnika 20. stoljeća. U njegov literarni rad ubrajaju se stotine poema, desetci novela, drama, prijevoda s ruskoga i s engleskog, književnih kritika i eseja. Pod utjecajem klasične ruske i moderne europske književnosti piše romane u kojima uz obilje fantazije i humora suprostavlja tradicionalni i moderni sustav vrednota.

Kontroverzan roman  Lolita ( 1955.), jedno od najvažnijih književnih djela druge polovice prošlog desetljeća, ponajprije je poznat po buri koju je izazvao na tadašnjoj relativno konzervativnoj književnoj sceni te po tome što je prvi u naše rječnike uveo pojam žene-djevojčice.

Iako je prošlo gotovo sedamdeset godina od njegovog objavljivanja, aktualnost ovog romana ne jenjava. Dapače, u današnjoj političkoj klimi, ona je važnija nego ikad.

Priča o sredovječnom  muškarcu (Humbert Humbert) koji gubi moralni kompas i pronalazi ljubav svog života u 12-godišnjoj djevojčici po imenu Lolita, prekršila je nebrojene konvencije i tabue. Njihov izopačeni odnos često se doživljava kao  metafora za sudar starog i novog svijeta, oronule stare Europe i mlade i provokativne Amerike.

Kultura otkazivanja, pitanje pristanka, autonomija djece i društvo koje pod krinkom slobode dvadeset prvog stoljeća opravdava svoje izrazito problematične težnje, samo su neke od teme koje problematizira ova predstava.

Lolita nije predstava o grijehu, već saga o opsjednutosti, zaljubljenosti i samokažnjavanju.

Ulaznice

Blagajna

Hrvatsko narodno kazalište Zadar
Široka ulica 8, 23000 Zadar

Tel: +385 (0)23 314 552
Mail: blagajna@hnk-zadar.hr

LJETNO RADNO VRIJEME BLAGAJNE:

Blagajna HNK Zadar od ponedjeljka do subote 11-13h
Na mjestu održavanja programa sat vremena prije početka

Online na: www.eventim.hr
Prodajna mjesta Eventima u Zadru: Tisak Media Supernova Zadar, Combo music shop Zadar, Exclusive Change mjenjačnice i Petrol pumpe.