Specijalna potreba

Dobitnik nagrade VBZ-a i Tisak Medije za najbolji roman 2016.

Glumačka radionica

Autor: Prema motivima Lade Vukić
Režija: Žana Bumber
Fotograf predstave: Željko Karavida

Igraju

Leon Cerić
Daniela Bjelanović
Mimi Zadarski
Danijela Berišic Antić
Filip Panza
Ante Dujić

Premijera: 26. 10. 2017.

"SPECIJALNA POTREBA je roman koji afirmira ono nešto autentično ljudsko u nama. Hrabar i potresan tekst koji je tako napisan da čitajući ga, postajemo bolji ljudi."

Volim knjige kroz koje progovara dijete. Zato što djeca vide srcem, a ne očima. Emil Vidić je protagonist ovog hrabro i plemenito napisanog romana. Iako je još mali dječak, od svega 10 godina, on ima veliko srce. On je dijete s posebnim potrebama. Ima selektivni mutizam (poremećaj govorne komunikacije) i hendikep s nogom...ali ima i čudesan sluh. Čuje sve ono što "normalni ljudi" ne čuju. Čuje i ono što ne želi čuti. Čuje kad netko laže ili kad je žena trudna. Čuje gluhoću svijeta koji ga okružuje. Zbog toga je drugačiji i zbog toga mu okolina nije sklona. Živi sam s majkom u unajmljenom stanu u "nekom gradu" u Dalmaciji. Živi tu negdje među nama i ima specijalnu potrebu za ljubavlju.

Kao i svi mi. Zar ne?

Predstava se bavi poticanjem razumijevanja i empatije prema drugačijima, osobama s invaliditetom i starijim osobama koje su prepuštene same sebi.

Progovaramo o temama obiteljskog nasilja, nemogućnosti zaposlenja, uniformiranog školstva i samohranog roditeljstva u svrhu senzibiliziranosti i edukacije.

Velika nam je želja potaknuti ljubavi prema čitanju, posebno kod djece.

Žana Bumber

Galerija

Ulaznice

Blagajna

Hrvatsko narodno kazalište Zadar
Široka ulica 8, 23000 Zadar

Tel: +385 (0)23 314 552
Mail: blagajna@hnk-zadar.hr

LJETNO RADNO VRIJEME BLAGAJNE:

Blagajna HNK Zadar od ponedjeljka do subote 11-13h
Na mjestu održavanja programa sat vremena prije početka

Online na: www.eventim.hr
Prodajna mjesta Eventima u Zadru: Tisak Media Supernova Zadar, Combo music shop Zadar, Exclusive Change mjenjačnice i Petrol pumpe.