TATA

HNK ZADAR

Petak03.05.2024

Premijerna pretplata

Studentska pretplata

Autor: Mate Matišić
Režija: Zoran Mužić
Dramaturgija: Filip Jurjević
Scenografija: John Čolak
Kostimografija: Sanja Jureško
Glazba: Mate Matišić
Oblikovanje svjetla: Zoran Mužić
Oblikovanje tona: Renato Zafranović
Inspicijent: Mimi Zadarski
Fotograf predstave: Željko Karavida

majstor svjetla: Galen Matulina

šminka: Petrunjela Bodypaint art

Uloge

Jerkica - hrvatski poduzetnik,krležijanac i filmofil - IVICA PUCAR
Ivan - sveučilišni profesor, pravnik - ALEN LIVERIĆ
Nikolinin otac, Ferdinand, Stipe, Ante,Tvrtko, Izidor i ćaća - DAVOR JUREŠKO
Susjeda - ŽANA BUMBER
Nikolina - LUCIJA ALFIER
Enisa - MIMI ZADARSKI

Nije tajna da dramski tekstovi Mate Matišića već više od tri desetljeća ukazuju na neuralgičke točke društva, bilo da se radi o sudbini gastarbajtera, traumama privatizacije i tranzicijskog perioda, licemjerju crkvene institucije, ratnoj prošlosti i poratnoj stvarnosti, malograđanštini ili poziciji žena u dominantno muškom društvu. Uzevši to u obzir nije neobično da pričamo o možda najizvođenijem živom autoru na regionalnoj sceni, autoru koji uspješno secira vrijeme i društvo u kojem živi.

Predstava TATA nastala je integracijom različitih dijelova iz autorovog opusa u osnovnu podlogu, odnosno u tekst jednočinke Hrvatska Lolita. Sprovodni motiv umetnutih dijelova je figura oca, ćaće, tate, a korištena djela su redom - Bljesak Zlatnog Zuba, Legenda o Svetom Muhli te Ničiji sin.

Kad se u takav aranžman doda i poneki nadopisani dio dobiva se finalni rezultat: crnohumorna tragedija jednog oca u vremenu i društvu u kojem živimo.

Kroz takav pristup predstava TATA pokušava vrijeme u kojem živimo, vrijeme koje je ukinulo dominantnu tradicijsku os (u prenesenom smislu figuru oca) sagledati iz perspektive razloga - zašto je to ukidanje bilo potrebno i koji su razlozi za to? Što je prethodilo tom vremenu, kakvi očevi su prethodili tom ocu da ga učine baš takvim kakav on je u trenutku svog kraja? Kako on utječe na svoju djecu? Koje su posljedice tog  ukidanja?

Predstava TATA pokušat će rasvijetliti postupke figure koja bi, po svojoj definiciji, trebala pružati sigurnost i osvjetljavati put naraštajima koji dolaze i koja je u velikoj mjeri zaslužna za svijet kakav ti naraštaji nasljeđuju, svijet kojem je početna točka ukidanje te figure. /   Filip Jurjević

Premijera: 7.12. 2023, HNK Zadar

Galerija

Ulaznice

Blagajna

Hrvatsko narodno kazalište Zadar
Široka ulica 8, 23000 Zadar

Tel: +385 (0)23 314 552
Mail: blagajna@hnk-zadar.hr

LJETNO RADNO VRIJEME BLAGAJNE:

Blagajna HNK Zadar od ponedjeljka do subote 11-13h
Na mjestu održavanja programa sat vremena prije početka

Online na: www.eventim.hr
Prodajna mjesta Eventima u Zadru: Tisak Media Supernova Zadar, Combo music shop Zadar, Exclusive Change mjenjačnice i Petrol pumpe.