Tri verzije života

Autor: Yasmina Reza
Režija: Nina Kleflin
Prijevod: Martina Mencer Salluzzo
Scenografija: John Čolak
Kostimografija: Marija Šarić Ban
Glazba: Ivan Ivić
Oblikovanje svjetla: Ivo Nižić i Frane Papić
Inspicijent: Mimi Zadarski
Fotograf predstave: Željko Karavida

Uloge

HENRI…………………….Davor Jureško
SONIA……………………..Žana Bumber
HUBERT FINIDORI………Alen Liverić
INES FINIDORI…………Tamara Šoletić

Basnu Lisica i Roda izvode Nina Kleflin i MIMI Zadarski
Pjesmu Lisica i Roda izvodi Nikolina Belan

Premijera: HNK Zadar, 5. prosinca 2019.

Francuska spisateljica,glumica i redateljica Yasmina Reza (Évelyne, Agnès, 1959.,Pariz) jedna je od najizvođenijih suvremenih francuskih dramatičarki čija djela su prevedena na 35 svjetska jezika i izvode se diljem svijeta. Komediju «Tri verzije života» Reza je napisala 2000. godine i djelo je odmah doživjelo brojne izvedbe i prijevode.

Martina Mencer Salluzzo, profesorica francuskog i engleskog jezika i književnosti, prevoditeljica i sudski tumac, predaje na Američkoj međunarodnoj školi u Zagrebu i na Veleučilistu VERN. Prevodi najviše iz ljubavi prema izvrsnim piscima, dramaturzima i pjesnicima te iz znatizelje i težnje da kontinuirano uči i istražuje različita područja.

Yasminu Reza otkrila je čitajući s učenicima za program međunarodne mature. Komad Tri verzije života prevela je izvorno 2004. godine za Vitomiru Lončar i kazalište Mala Scena u Zagrebu.O PREDSTAVI

Ova istančana komedija karaktera donosi nam neobičnu situaciju u koju su uključena dva bračna para, jedna obična večer i jedna neobična zabuna. Kad se gosti pojave na večeri, čitav jedan dan prerano, neprilike iskrsavaju posvuda. Hrane ima premalo, vina previše, pa ne-oslovljene napetosti bujaju.

Vještim dramaturškim postupkom autorica istu situaciju postavlja u tri različite verzije, iz tri različita ugla gledanja, iz tri energetski posve različita naboja. Uz britke, duhovite, majstorski napisane dijaloge ona publiku zabavlja na originalan i provokativan način, izazivajući nas da promislimo o tome kako vidimo vlastiti život. Ogoljeni od forme, iznenađeni u privatnoj situaciji svojih dnevnih napetosti, sukoba i briga, naši junaci pokušavaju što bolje dočekati goste. No ti su gosti ogledalo njihovih strahova, nelagoda i tajni. Autorica nas izaziva da promislimo koja je od verzija života što ih gledamo u toj komediji istinita. Jedna, nijedna, ili sve tri? Što se zaista dogodilo? Ovaj se komad poigrava s tezom da nam se dogodilo samo ono što smo doživjeli, da su događaji bili onakvi kakvi odjekuju u našoj nutrini, a da objektivna stvarnost možda i ne postoji.

Čini se kao da tri verzije života dopuštaju da sami ispišemo i svoju četvrtu verziju.

Protagora: Čovjek je mjerilo svih stvari: onih koje jesu da jesu, a onih koje nisu da nisu.

Prva izvedba u Hrvatskoj održana je 17. listopada 2004. u kazalištu Mala scena u Zagrebu u režiji Ivice Šimića, prijevodu Martine Menzer Salluzzo i to u sljedećoj podjeli: Boris Svrtan, Nataša Janjić, Ivica Zadro i Vitomira Lončar koja je za ulogu Ines Finidori nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta (2005) i nagradom Zlatni smijeh na Danima satire (2005)

Galerija

Ulaznice

Blagajna

Hrvatsko narodno kazalište Zadar
Široka ulica 8, 23000 Zadar

Tel: +385 (0)23 314 552
Mail: blagajna@hnk-zadar.hr

LJETNO RADNO VRIJEME BLAGAJNE:

Blagajna HNK Zadar od ponedjeljka do subote 11-13h
Na mjestu održavanja programa sat vremena prije početka

Online na: www.eventim.hr
Prodajna mjesta Eventima u Zadru: Tisak Media Supernova Zadar, Combo music shop Zadar, Exclusive Change mjenjačnice i Petrol pumpe.